Weekend w Kuchni – Domowy fast food

Luty 24, 2017
1104 Views

Dzieci lubią fast foody! i tego nie zmienimy ale…. Właśnie, jest jedno zasadnicze ale- możemy sprawić żeby te niezdrowe w założeniu posiłki stały się pełnowartościowe, smaczne i co najważniejsze nadal pozostaną ich ulubionymi fast foodami.

Moja dzisiejsza propozycja to zdrowsza wersja hamburgera z frytkami. Lista zakupów potrzebnych do przygotowania tego dania wygląda następująco, na cztery osoby: około 40 dag mięsa wołowego (łopatka, pieczeń, rostbef), dwie cebule, musztarda, ostra papryka, kolendra, ziemniaki, czosnek, oliwa, jajko, odrobina bułki tartej, pieprz, sól, sałata, pomidor, ogórek, dymka, łyżka miodu. Danie wymaga trochę pracy ale zapewniam, że trud sie opłaci.

Zaczynamy od zmielenia mięsa, możemy to zrobić w domu albo poprosić panią w sklepie (odradzam kupowanie mielonego, bo tak naprawdę nie wiemy co w nim jest). Kiedy mięso jest już zmielone, dusimy na łyżce oliwy poszatkowaną cebulę i dodajemy ją do mięsa razem z jajkiem, łyżką musztardy, solą, pieprzem, ostrą papryką i łyżeczką zmielonej kolendry. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy cztery kotlety. wysypujemy łyżkę bułki na talerz, układamy na niej kotlety i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko je podgotowujemy w osolonej wodzie. Kroimy ziemniaki na ćwiartki, wyciskamy na nie czosnek i mieszamy. Wykładamy ziemniaki na blachę, skrapiamy lekko oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, aż ziemniaki się przyrumienią.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę: kroimy drobno nasz ulubiony rodzaj sałaty, pomidora, ogórka i dymkę, następnie przygotowujemy sos. Mieszamy miód, musztardę, oliwę sól i pieprz w proporcjach: 2 części, 1 część musztardy, 1 część miodu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy z warzywami. Na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej układamy nasze hamburgery i pieczemy z obu stron, następnie wkładamy na 5 minut do piekarnika, w którym pieką się ziemniaczki. Teraz już zostaje tylko kwestia podania. Dzieciom najbardziej posmakują nasze frykasy jeśli podamy je z bułką i keczupem, natomiast wersja dla dorosłych może się obyć bez tych dodatków. W ten sposób dzieci dostaną swoje ulubione fastfoody a my będziemy pewni, że to co jedzą jest zdrowie i nie zawiera konserwantów. Przy okazji może uda nam się przemycić nieco witamin w sałatce.

Życzę smacznego oraz proponuję przygotować większą ilość hamburgerów i zamrozić kilka porcji, co zaoszczędzi nam pracy i czasu kiedy znów usłyszymy : ja chcę hamburgera!!!

Agnieszka Marcińczak

Inne wiadomości

Galeria2
Pomysł na grilla
shares701 views
Pomysł na grilla
shares701 views

Galeria2

admin - Gru 22, 2017

Lorem Ipsum [nggallery id=1]

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum
Pyszne wiadomości
shares2437 views
Pyszne wiadomości
shares2437 views

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum

admin - Kwi 14, 2017

Archiwum Państwowe w Przemyślu udostępnia przepisy kulinarne z pierwszej połowy XIX w. na słodkości. W dniu 12 kwietnia obchodzimy Światowy…

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej
Weekend w kuchni
shares1192 views
Weekend w kuchni
shares1192 views

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej

admin - Kwi 10, 2017

Od wieków trwają dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej nocy.....czy odwrotnie. Myślę e nie dojdziemy do…