„Na Górce” czy na szczycie? O najstarszej prywatnej restauracji w Przemyślu

Październik 21, 2015
1089 Views

„Na Górce”- przemyska restauracja z 30 -letnią tradycją. Domowy smak jej kuchni, przyjazny klimat docenili mieszkańcy Przemyśla wskazując ją jako najlepszą restaurację w konkursie „Przemyskim smakiem” zorganizowanym przez nasz portal.

Restauracja „Na Górce” wcześniej zwana „Podleśną”- chociaż i do dziś niekiedy ta nazwa, wśród przemyślan, funkcjonuje – powstała 30 lat temu jako pierwsza prywatna restauracja w Przemyślu. Rodzinny interes zapoczątkowali państwo Olejarscy, 15 lat później przejął go ich syn wraz z żoną. Młodzi wówczas właściciele nie posiadali żadnego doświadczenia w gastronomii, metodą prób i błędów uczyli się wszystkiego od postaw. Prowadzenie restauracji stało się dla nich nie tylko źródłem dochodu, ale i pasją, w którą po dzień dzisiejszy wkładają całe serce.

Lokal sukcesywnie powiększa się, a dokonywane zmiany mają przyciągać klientów. Zabytkowe meble, rodzinne pamiątki stwarzają wyjątkowy, ciepły klimat tego miejsca. Obecnie pojawił się nowy, pięknie podświetlany ogródek, a także ogródek dla małych dzieci, dzięki któremu można się tu poczuć bardziej rodzinne. Estetyka „Na Górce”, to nie tylko wystrój, ale i sposób podania dań. Zjemy tutaj przede wszystkim polską kuchnię. Potrawy przygotowywane niekiedy z rodzinnych receptur w dużej mierze opierają się na własnych, ekologicznych produktach. Do najpopularniejszych dań zalicza się tutaj zupę myśliwską z jelenia, placki po węgiersku oraz sezonowe sałatki. Co kilka miesięcy w karcie pojawia się nowe danie. Wyśmienitą kuchnię miejsce, to zawdzięcza w dużym stopniu szefowej kuchni, wieloletniej pracownicy Annie Gołąb, za której wkład w to miejsce i zaangażowanie dziękuje właścicielka Sylwia Olejarska. Jednak podziękowania należą się nie tylko Ani, ale również reszcie załogi, która jest z nami od lat i której również, to miejsce zawdzięcza swoją tradycję.

„Na Górce” odbywają się też różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, w tym wesela i komunie. Miejsce, to posiada 3 pokoje gościnne, w planie jest, aby powstały kolejne i tym sposobem powstałby mały, zaciszny pensjonat.

Bardzo mocno dziękuję, tym wszystkim, którzy oddali głosy na nas, a tym samym docenili naszą wieloletnią pracę mówi Sylwia Olejarska.

Anna Fortuna

Inne wiadomości

Galeria2
Pomysł na grilla
shares813 views
Pomysł na grilla
shares813 views

Galeria2

admin - Gru 22, 2017

Lorem Ipsum [nggallery id=1]

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum
Pyszne wiadomości
shares2538 views
Pyszne wiadomości
shares2538 views

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum

admin - Kwi 14, 2017

Archiwum Państwowe w Przemyślu udostępnia przepisy kulinarne z pierwszej połowy XIX w. na słodkości. W dniu 12 kwietnia obchodzimy Światowy…

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej
Weekend w kuchni
shares1263 views
Weekend w kuchni
shares1263 views

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej

admin - Kwi 10, 2017

Od wieków trwają dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej nocy.....czy odwrotnie. Myślę e nie dojdziemy do…