Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej

Kwi 10, 2017
424 Views

Od wieków trwają dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej nocy…..czy odwrotnie. Myślę e nie dojdziemy do porozumienia i w tym artykule ale skoro już za chwilę będziemy szli święcić jajka to poświęcę tu parę zdań tym właśnie świętom a właściwie ich tradycjom, przede wszystkim kulinarnym.

Święta Wielkiej Nocy kojarzą mi się z jajkami, babami wielkanocnymi i paschą. Szczególne miejsce na moim stole zajmują również wędliny, w większości domowej roboty oraz chrzan, przygotowany w dużej ilości specjalnie na tą okazję.

Skupię się tu na jajach, bez których nie byłoby tych świąt. Jajko jako symbol życia i odrodzenia, ma szczególne znaczenie podczas Wielkiej Nocy. Dzielenie się jajkiem i tradycja pisanek sięga bardzo daleko w przeszłość. Już starożytni Persowie obdarowywali się jajkami barwionymi na czerwono. Tradycję tą przejęli od nich Grecy i Rzymianie. Skoro jajko to taki ważny element Świąt to nie może go zabraknąć w koszyku Wielkanocnym a ni na stole podczas śniadania świątecznego.

Jajko pojawiają się w tym okresie na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jemy zwykłe jajka na twardo, polane majonezem, posypane chrzanem, rzeżuchą, szczypiorkiem. Przygotowujemy sałatki na bazie jaj, dodajemy je do żurku, faszerujemy różnymi pastami. Wybór dań jest ogromny. Na nowoczesnych stołach możemy zobaczyć jajka w gniazdach pomidorowych, w babeczkach, po wiedeńsku, w koszulkach. Każda gospodyni ma swoje ulubione wersje tego wszechstronnego produktu, który oprócz niewątpliwych walorów smakowych obfituje też we wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz,sole mineralne i witaminy.

Moją ulubioną wersją jest jajko na miękko, które na stole wielkanocnym nie wygląd najlepiej podane tak po prostu. Dlatego przygotowuję wersję ekskluzywną tej prostej potrawy mając na uwadze zarówno smak jak i wrażenia estetyczne moich gości. Najwięcej trudności sprawia perfekcyjne ugotowanie jajka na miękko. Każda gospodyni ma swój sposób na to. Mój jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej a woda do której je wkładam musi cały czas wrzeć. Jajka o rozmiarze S gotuję 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5 minut. Jak już mamy jajka ugotowane jak trzeba to przygotowujemy do nich młode szparagi owinięte bekonem i usmażone na grillowej patelni. Takim młodym cieniutkim szparagom wystarczy kilka minut na patelni i są pyszne i chrupiące. Do tego odrobina domowego pesto i niebo w gębie. Żeby nasi goście mogli w pełni nacieszyć oczy i podniebienia musimy obrać jajka delikatnie ze skorupek w całości (może to być trudno bo jajka są dość miękkie) układamy je na rusztowaniu ze szparagów i dekorujemy łyżeczką pesto. Podajemy z grzanką z chałki. Dla mnie nie ma nic lepszego i jeśli ktoś lubi tak jak ja jajka na miękko to polecam ta potrawę nie tylko na święta.

Agnieszka Marcińczak

Inne wiadomości

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum
Pyszne wiadomości
shares1309 views
Pyszne wiadomości
shares1309 views

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum

admin - Kwi 14, 2017

Archiwum Państwowe w Przemyślu udostępnia przepisy kulinarne z pierwszej połowy XIX w. na słodkości. W dniu 12 kwietnia obchodzimy Światowy…

Niezwykły Dzień Kobiet w restauracji Piąte przez Dziesiąte
Przemyskie Lokale
shares930 views
Przemyskie Lokale
shares930 views

Niezwykły Dzień Kobiet w restauracji Piąte przez Dziesiąte

admin - Mar 06, 2017

Z okazji Dnia kobiet restauracja Piąte przez Dziesiąte organizuje warsztaty dla kobiet w stylu retro. Poprowadzi je znana przemyska pin-up…

Żeby lżej się żyło
Weekend w kuchni
shares874 views
Weekend w kuchni
shares874 views

Żeby lżej się żyło

admin - Sty 27, 2017

Wiosna jeszcze wciąż przed nami i niestety nie możemy cieszyć się jej owocami. Dlatego też musimy sobie radzić posiłkując się…