Żeby lżej się żyło

Sty 27, 2017
970 Views

Wiosna jeszcze wciąż przed nami i niestety nie możemy cieszyć się jej owocami. Dlatego też musimy sobie radzić posiłkując się tym co można znaleźć przez cały rok w naszych sklepach. Takimi produktami są z pewnością jogurty, oliwki czy bardzo zdrowe ryby wędzone. Proponuje dziś lekkie, „wiosenne” danie jakim jest „Carpaccio z łososia”, które jest łatwe do zrobienia, a wszystkie potrzebne wiktuały możemy znaleźć w każdym prawie sklepie.

Wybierając się na zakupy musimy zwrócić uwagę na jakość kupowanych produktów. W tej potrawie ważne jest aby wszystko było świeże i pachnące. Lista zakupów powinna być następująca: Łosoś wędzony w plastrach (najlepiej dziki a nie hodowlany ale najważniejsze – świeży), oliwki zielone, nadziewane papryką (jak ktoś woli czarne to też będą dobre),biała rzodkiew, ogórek zielony, jajka, jogurt naturalny, cytryna, sałata masłowa, pęczek koperku, sól, pieprz i ewentualnie jakieś pieczywo, które podamy do potrawy.

Zaczynamy od zrobienia prostego sosu koperkowego mieszamy jogurt z posiekanym koperkiem, solą pieprzem i łyżeczką soku z cytryny (jeśli jogurt jest kwaśny nie musimy dodawać cytryny). Na zimnym (najlepiej jak poleży trochę w lodówce) talerzu rozkładamy listki sałaty a na niej plastry łososia. Na łososia ścieramy wg uznania rzodkiew i ogórek oraz rozkładamy pokrojone na pół oliwki. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i polewamy sosem koperkowym. Gotujemy jajko na miękko, studzimy i obieramy.

Układamy na środku potrawy i rozcinamy na cztery części żeby żółtko się rozlało. Podajemy solo lub z pieczywem. Potrawa lekka i bardzo smaczna, świetnie nadaje się na romantyczną wiosenną kolację. Polecam

Agnieszka Marcińczak

Inne wiadomości

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum
Pyszne wiadomości
shares1627 views
Pyszne wiadomości
shares1627 views

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum

admin - Kwi 14, 2017

Archiwum Państwowe w Przemyślu udostępnia przepisy kulinarne z pierwszej połowy XIX w. na słodkości. W dniu 12 kwietnia obchodzimy Światowy…

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej
Weekend w kuchni
shares569 views
Weekend w kuchni
shares569 views

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej

admin - Kwi 10, 2017

Od wieków trwają dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej nocy.....czy odwrotnie. Myślę e nie dojdziemy do…

Niezwykły Dzień Kobiet w restauracji Piąte przez Dziesiąte
Przemyskie Lokale
shares1049 views
Przemyskie Lokale
shares1049 views

Niezwykły Dzień Kobiet w restauracji Piąte przez Dziesiąte

admin - Mar 06, 2017

Z okazji Dnia kobiet restauracja Piąte przez Dziesiąte organizuje warsztaty dla kobiet w stylu retro. Poprowadzi je znana przemyska pin-up…