Żeby lżej się żyło

Sty 27, 2017
1033 Views

Wiosna jeszcze wciąż przed nami i niestety nie możemy cieszyć się jej owocami. Dlatego też musimy sobie radzić posiłkując się tym co można znaleźć przez cały rok w naszych sklepach. Takimi produktami są z pewnością jogurty, oliwki czy bardzo zdrowe ryby wędzone. Proponuje dziś lekkie, „wiosenne” danie jakim jest „Carpaccio z łososia”, które jest łatwe do zrobienia, a wszystkie potrzebne wiktuały możemy znaleźć w każdym prawie sklepie.

Wybierając się na zakupy musimy zwrócić uwagę na jakość kupowanych produktów. W tej potrawie ważne jest aby wszystko było świeże i pachnące. Lista zakupów powinna być następująca: Łosoś wędzony w plastrach (najlepiej dziki a nie hodowlany ale najważniejsze – świeży), oliwki zielone, nadziewane papryką (jak ktoś woli czarne to też będą dobre),biała rzodkiew, ogórek zielony, jajka, jogurt naturalny, cytryna, sałata masłowa, pęczek koperku, sól, pieprz i ewentualnie jakieś pieczywo, które podamy do potrawy.

Zaczynamy od zrobienia prostego sosu koperkowego mieszamy jogurt z posiekanym koperkiem, solą pieprzem i łyżeczką soku z cytryny (jeśli jogurt jest kwaśny nie musimy dodawać cytryny). Na zimnym (najlepiej jak poleży trochę w lodówce) talerzu rozkładamy listki sałaty a na niej plastry łososia. Na łososia ścieramy wg uznania rzodkiew i ogórek oraz rozkładamy pokrojone na pół oliwki. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i polewamy sosem koperkowym. Gotujemy jajko na miękko, studzimy i obieramy.

Układamy na środku potrawy i rozcinamy na cztery części żeby żółtko się rozlało. Podajemy solo lub z pieczywem. Potrawa lekka i bardzo smaczna, świetnie nadaje się na romantyczną wiosenną kolację. Polecam

Agnieszka Marcińczak

Inne wiadomości

Galeria2
Pomysł na grilla
shares92 views
Pomysł na grilla
shares92 views

Galeria2

admin - Gru 22, 2017

Lorem Ipsum [nggallery id=1]

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum
Pyszne wiadomości
shares1834 views
Pyszne wiadomości
shares1834 views

Oryginalne przepisy na słodkości naszych babć udostępniło przemyskie Archiwum

admin - Kwi 14, 2017

Archiwum Państwowe w Przemyślu udostępnia przepisy kulinarne z pierwszej połowy XIX w. na słodkości. W dniu 12 kwietnia obchodzimy Światowy…

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej
Weekend w kuchni
shares682 views
Weekend w kuchni
shares682 views

Na Wielkanoc jajko… tylko trochę inaczej

admin - Kwi 10, 2017

Od wieków trwają dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej nocy.....czy odwrotnie. Myślę e nie dojdziemy do…